CGM és vércukormérés
Ismerje meg a különbséget a folyamatos cukormonitorozás (CGM) és a hagyományos vércukormérés között.
ÁttekintésCGM vs BGM
A CGM és a vércukormérés
részletes összehasonlítása
Míg a hagyományos vércukormérő (BGM) a vizsgálat pillanatában mutatja a vércukorszintet, a folyamatos cukormonitorozó (CGM) folyamatosan méri a sejtközi folyadékban a cukorszintet, hogy teljes betekintést nyújtson annak változásairól. További különbség, hogy a hagyományos vércukormérő esetében tudatosan kell mérnie a vércukorszintjét a nap meghatározott időpontjaiban, míg a folyamatos cukormonitorozó rendszer automatikusan, felhasználói beavatkozás nélkül méri a cukorszintet és továbbítja az adatokat az alkalmazásba.
cgm_vs_bgm
Miért különböznek a szenzor által mért értékek a hagyományos vércukormérő által mért értékektől?
CGMS_bg.png
A hagyományos vércukormérők közvetlenül a vérben mérik a cukorkoncentrációt ujjbegyből vagy vénából való mintavétel útján. Ezzel szemben a folyamatos cukormonitorozó rendszerek közvetett módon határozzák meg a vércukorszintet a sejtközi folyadék cukorkoncentrációjának mérésével. Mivel a glükózmolekuláknak kb. 5-10 percbe kerül, amíg a vérből a szövetközi folyadékba kerülnek, a mérések az időbeli késleltetés miatt eltérhetnek.

Amikor a vércukorszint stabil, a két mérés közötti különbség kicsi, amikor a vércukorszint gyorsan emelkedik vagy csökken, a különbség nagyobb lehet. Mivel a cukorértékek tendenciája mindkét mérési módszer esetében azonos, egy olyan rendszer, mint a CGM, amely képes folyamatosan mérni a cukorszintet, elemezni a mintákat, és értesíteni a felhasználókat a túl magas vagy alacsony cukorszintről, fontos előnyöket biztosíthat a felhasználók számára a cukorbetegség kezelésében.