Mi az a CGMS?
A Folyamatos Cukormonitorozó Rendszer (CGMS) folyamatosan méri a szöveti cukorszintet, trendeket és statisztikai adatokat szolgáltat a cukorszint változásáról.
ÁttekintésMi az a CGMS?
cgms_info1.png
Mi az a Folyamatos Cukormonitorozó Rendszer (CGMS)?
A Folyamatos Cukormonitorozó Rendszer, angolul Continuous Glucose Monitoring System (CGMS) folyamatosan méri a sejtközi folyadék glükózkoncentrációját azáltal, hogy egy glükóz-oxidáz enzimmel bevont szenzorszál érintkezik a subcutan (bőr alatti) zsírszövettel. Mivel a glükóz koncentrációt valós időben méri, előrejelezi a vércukorszint változását, a túl magas és alacsony cukorszint elérését, ezzel segítve a cukorbetegség hatékonyabb kezelését.
cgms_info2.png
Hogyan működik a Folyamatos Cukormonitorozó Rendszer?
1A szenzor felhelyezése során a szenzorszál a bőr alatti zsírrétegbe kerül, ahol érintkezik a zsírsejteket körülvevő sejtközi folyadékkal.
2A szenzor felülete olyan enzimeket tartalmaz, amelyek reakcióba lépnek a sejtközi folyadékban található cukormolekulákkal. A reakció elektromos jeleket generál, amely segítségével a rendszer meghatározza a cukor koncentrációját a sejtközi folyadékban.
3A bőrfelületére rögzített távadó a mérési eredményeket Bluetooth kapcsolat segítségével elküldi az okostelefonra. A CareSens Air alkalmazás az eredményeket feldolgozza és grafikonok, valamint ábrák formájában megjeleníti.
4Általában öt-tíz percig tart, amíg a cukor a vérből a szövetközi folyadékba kerül. Ennek eredményeképpen az ezzel a módszerrel végzett mérések nem mindig egyeznek meg a hagyományos vércukormérővel mért értékekkel."


Mikor hasznos a folyamatos
cukormonitorozás?
 • Amikor a vércukorszint tág határok között mozog

  Amikor a vércukorszint tág határok között mozog

 • Amikor súlyos vagy gyakori hipoglikémia lép fel

  Amikor súlyos vagy gyakori hipoglikémia lép fel

 • Amikor a céltartományban eltöltött idő növelése indokolt

  Amikor a céltartományban eltöltött idő növelése indokolt

 • Amikor a glikált hemoglobin megmagyarázhatatlanul megemelkedik

  Amikor a glikált hemoglobin megmagyarázhatatlanul megemelkedik

 • Amikor az inzulinkezelésben változás történik

  Amikor az inzulinkezelésben változás történik

 • Amikor a terápia meghatározása vagy beállítása szükséges

  Amikor a terápia meghatározása vagy beállítása szükséges

* A folyamatos cukormonitorozó rendszer használata nem helyettesíti az orvosi ellátást, sem pedig a hagyományos vércukormérő készülékkel történő mérést.